Ga bij depressie in therapie bij een psycholoog in Hengelo

Soms deelt het leven rake klappen uit. Naasten worden ziek of overlijden, we missen kansen en raken vrienden kwijt. Daar hoort verdriet bij. Emoties kunnen een tijd duren, rouw is daar een typisch voorbeeld van. Maar als het volgens jou te lang duurt en je hebt het gevoel dat je leven erdoor belemmerd raakt, dan is het mogelijk dat je last hebt van een depressie. Zorg dat je er snel bij bent want hoe langer de depressie duurt, hoe moeilijker deze is op te lossen. Praktijk voor psychologie Mens en Functie geeft jou de aandacht die bij je past en die je nodig hebt!

De tekenen

Depressies worden gekenmerkt door één of meer van de onderstaande verschijnselen:

  • Een langdurige periode van neerslachtigheid

  • Kleine aanleidingen leiden tot grote boosheid of neerslachtigheid

  • Deze gevoelens gaan gepaard met klachten als somberheid en lusteloosheid

  • Ook lichamelijke klachten kunnen optreden, zoals moeheid, hoofdpijn en concentratieverlies

  • Het lukt je zelf niet meer om de situatie te verbeteren, laat staan deze op te lossen

Loop in bovenstaande gevallen niet door, maar zoek professionele hulp. Een behandeling bij een psycholoog zal je blik verruimen. Praktijk voor psychologie Mens en Functie kan je helpen.

Vraag een gesprek aan

Behandeling

Tijdens het intakegesprek kijken we samen naar de ernst van de depressie. Vaak helpt het al om er op je eigen tempo over te vertellen. De depressie behandelen we door jou inzicht te geven in de krachten die de depressie beïnvloeden en jouw emotionele gevoelens hierbij. We behandelen ‘holistisch’, d.w.z. vanuit meerdere perspectieven. De onderliggende gespreksvoering bevat basisideeën van RET (zie verder voor toelichting) en van ‘Motiverende Gespreksvoering’. We stellen ons vooral luisterend en begripvol op. Afhankelijk van de situatie gaan we samen op zoek naar verklaringen, of ondersteunen we de negatieve gevoelens. Ze mogen er gewoon zijn bij ons. Bij de behandeling betrekken we indien gewenst focusing of imaginatie technieken, indien nodig komt EMDR of EFT aan bod. Soms werken deze laatste technieken erg snel!


Gebruikte behandelmethoden


Depressies zijn goed te behandelen met RET-therapie, een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij de emoties zelf meer de aandacht krijgen. In deze vorm van therapie leer je problemen te relativeren. Je onderscheidt constructieve emoties van de destructieve. Vaak zijn de destructieve gedachten of emoties aanleiding tot depressie. Constructieve emoties zijn deel van het verwerkingsproces en helpen je de nieuwe situatie onder ogen zien. Door andere keuzes te maken ga je je weer richten op de toekomst en neemt je plezier in het leven toe.


Het kan ook voorkomen dat een herhaling van tegenslagen of een onderliggende angst de depressie veroorzaakt. Een van de manieren waarop we angst kunnen behandelen is via EMDR (zie ook het tabblad Angsten).


De EFT-methode werkt via ‘tapping points’. Dit zijn acupunctuur-punten die bij het ervaren van heftige gebeurtenissen of emoties een blokkade kunnen veroorzaken in de energiebanen. Door deze energiebanen vrij te maken van deze blokkades, worden de heftige emoties afgezwakt en draagbaar.
EFT levert net als EMDR een hoge kans op succes. In het algemeen gebruiken wij EMDR voor gebeurtenissen waar de emotionele lading duidelijk voelbaar is en EFT wanneer het voor iemand moeilijk is om zich in het gevoel in te leven.

Praktijk voor psychologie Mens en Functie
Woolderesweg 38
7555 LA Hengelo
KVK: 57154422
Privacyverklaring

BTW
NL 00 21 8080 41 11

Contactgegevens

 06-57 68 35 72

 info@mensenfunctie.nl


Registratie

NIP-registratienummer: 215634

NFG-registratienummer: 8393
AGB-code praktijk: 90061435

AGB-code zorgverlener: 90101927

Openingstijden
(bij uitzondering afspraak op zaterdag)

Maandag      20:00 - 21:30 

Dinsdag        20:00 - 21:30
Woensdag    20:00 - 21:30
Donderdag   20:00 - 21:30
Vrijdag           Gesloten
Zaterdag       Gesloten
Zondag          Gesloten

Algemene Voorwaarden

Hoewel de wachttijd varieert, is het meestal mogelijk om binnen 2 à 3 weken een sessie in te plannen. Uitzonderlijk openen we op zaterdag maar enkel op afspraak.
De algemene voorwaarden worden bij de intake meegegeven, een kopie is verkrijgbaar.


Wetenschappelijke kennis is randvoorwaardelijk, maar mijn hart en intuïtie maken het verschil!